Ülkemiz gerçekleşen trafik kazalarının sayısı azımsanmayacak kadar çok. Bu kazaların yaşanmasında yol şartları, insan hatası, trafik kurallarını görmezden gelme ve hava olanaklarının büyük etkisi bulunmaktadır. O halde tüm bu sebepleri ve daha fazlasını birer birer ele alalım ve bilgi edinelim.
Hız tabelalarına uymadan tam sürat ilerleyen sürücüler, ciddi hasarlar bırakan kaza sebepleri arasında başta gelir. Bu tür kazalarda ölüm riski yüksektir. Bir kişinin ne kadar acelesi olursa olsun hiçbir zaman hız limitlerini aşmaması gerekir. Bu hem kendi can sağlığı hem de çevresindekiler için önemlidir.
Alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçmek demek, bile isteye kaza yapmak demektir. Çünkü alkol, sürücünün sürüş hakimiyetini sarsan bir unsurdur. Bu şekilde bilinçsizce hareket eden bireyler yüzünden her sene binlerce kişi trafik kazalarında can vermektedir. Ayrıca alkollü araç kullanmak tamamen suçtur; kişinin ehliyetine el konulmasına neden olur.
Seyir halinde dikkatsiz davranmak büyük kazalara neden olur. Sürücünün yolu, çevreyi ve aynaları aynı anda kontrol etmesi lazımdır. Birçok uzman, sürüş sırasında bahsi geçen yerlerin kontrolü dışında hiçbir şeye odaklanmamak gerektiğini ifade eder.
Araç kullanırken mesaj okumak, arka koltukta herhangi bir şeye uzanmak gibi dikkatsiz davranışlardan kaçınılmalıdır. Öte yandan uykusuzluk da konsantrasyonu dağıtır. Bu yüzden kısa ya da uzun yola çıkmak fark etmeksizin yola çıkmadan evvel bol bol dinlenilmelidir.
Trafik kuralları, sürücüleri ve yayaları olası kazalardan koruyan tüm kuralların genel adıdır. Bahsi geçen kurallara uyulduğu zaman kazaların önüne geçmek de daha kolay hale gelir. Yaya geçitlerinde kontrollü durmak, sollama kurallarını uygulamak, şerit takibini düzgün yapmak gerekir. Bu şekilde trafik daha sağlıklı akacaktır.
Trafik kazalarının en bilinen nedenlerinden bir diğeri de hava koşullarıdır. Şiddetli şekilde yağan yağmur, kar yağışıyla buzlanan yollar, sis oluşumu ve daha birçok hava koşulunu buna örnek olarak gösterebiliriz. Bunun için sürücülerin de önlem alması şarttır. Örneğin kar lastiği kullanımı daha yaygın hale gelmelidir. Kar lastiği bulunmayan bir araç ile asla karlı havalarda trafiğe çıkılmamalıdır.
Kazaların başlıca nedenleri arasında teknik durumlar da vardır. Günümüzde hemen hemen her aracın kendine has olarak ifade edebileceğimiz teknik birtakım arızaları ortaya çıkabilir. Bahsi geçen sorun araç seyir halindeyken kendini gösterirse kazalar yaşanacaktır. Tabii araç bakımı düzenli olarak yaptırıldığı takdirde herhangi bir teknik problemin meydana gelme ihtimali de düşecektir.
Özellikle kırsal yerlerdeki trafik kazalarının temel sebeplerinden en önemlisi bir ya da birden fazla hayvanın yolu kapatmasıdır. Hatta bunu sadece kırsal olarak da ifade edemeyiz; şehirde de önüne kedi ya da köpek çıkan bir sürücü ani fren yaparak zincirleme trafik kazasına neden olabilir.
Ülkemizde özellikle İstanbul şehrinde her gün yoğun bir trafikle karşılaşılmaktadır. Bu da doğal olarak hem yayaların hem de sürücülerin tahammülsüz hale gelmesine yol açarak çeşitli kazaların yaşanmasına sebebiyet verir.
Tehlikeli maddelerin nakledilmesi sırasında sürücünün dikkatli olması gerekir. Tehlikeli madde taşıyan bir araç kaza yaparsa, aracın içerisindeki malzemeler trafik kazasının yanı sıra daha büyük olaylara yol açabilir.
Yol yapım ve bakım çalışmaları nedeni ile sürücülerin sürüş deneyimi etkilenebilir, normal trafik akışında bozulmalar görülebilir. Bu çalışmalar esnasında iş makineleri ve çeşitli malzemeler yola yerleştirilebilir. Yolun bir kısmı kapatılabilir. Sürücüler uyarı levhalarının her birine uymalıdır. Aksi halde ciddi trafik kazaları gerçekleşecektir.
Gece sürüşleri, sürücüler açısından zorlu bir deneyimdir. Çünkü bu durumda görüş mesafesi azalmaya başlar, sürücü kendini yorgun hisseder ve yola konsantre olamayabilir. Özellikle aydınlatması zayıf olan yollarda, sürücülerin önündeki herhangi bir engeli son anda görmesi de kazaları doğuracaktır. En çok da uzun mesafeli yolculuklar esnasında dikkatli olunmalıdır.
Trafikte sollama, öteki araçların yanından geçme hareketidir ve düzgün yapılmadığı takdirde ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilir. Hatalı sollama, en çok da dar ve yüksek hızlı yollarda gerçekleştiğinde kazalara sebebiyet verir.
Araç bir yoldan ötekine döndürülmek isteniyorsa bu durum, sinyal verilerek diğer sürücülere bildirilmelidir. Aksi halde karşı taraf da ne yapacağını bilemez ve trafik kazası gerçekleşir. Günümüzde birçok sürücü ne yazık ki sinyalizasyon sistemini kullanmayarak zincirleme kazalara neden olmaktadır.
Yepyeni içerikler ve otomotiv Dünyasının nabzını tutan bilgiler sunuyoruz, blog sayfamızı takip edin.
0216 413 72 00