Aracınızda düzenli kontrol etmeniz gereken 6 madde - GÜRBAŞLAR BLOG

Aracınızda düzenli kontrol etmeniz gereken 6 madde

Otomobiliniz bir çok mekanik ve elektronik sistemin bir arada çalışmasıyla hizmet veren bir araçtır. Bazı sistemler kapalı devre sistemlerdir, bazıları açık devre. Açık devre sistemler daha çok kontrol edilmesi gerekli olsa da arıza dolasıyla veya zamanla kapalı devre sistemlerde denetlenmelidir. 

Aşağıda otomobilinizin ömrü ve yolculuklarınızın sorunsuz geçmesine faydalı olacak 6 adet madde bulunmaktadır. Her yola çıkarken olmasa da belirli aralıklarla kontrol etmeniz tatsız süprizlerle karşılaşma ihtimalinizi en aza indirecektir.

1.Motor Yağı Seviyelerini Kontrol Edin

Bir otomobilin kalbi niteliğinde olan motoruna iyi bakmanın yolu onu asla yağsız bırakmamaktır. Zira yağ, motorda çalışan parçaların sürtünme nedeniyle aşınmasını önler ve iyi yağlanmayan bir motorun zaman içinde çalışmaz hale gelmesi kaçınılmazdır. Otomobiller kaputlarının altındaki motor bölümünde yer alan basit bir çubuk sayesinde kolayca yağ seviyesini kontrol etmenize olanak tanırlar. Haftada bir otomobilinizdeki motor yağı seviyesini kontrol ederek ihtiyaç halinde gerekli takviyeyi yapabilirsiniz.

2.Soğutma Suyunu Kontrol Edin

Çalışırken oldukça yüksek ısılara çıkan otomobil motorları, motoru çevreleyen borularda devridaim eden su aracılığıyla soğutulur. Motorun sizi yolda bırakacak ya da zarar görecek biçimde ısınmasını önlemek için soğutma suyu kontrolünü düzenli olarak yapmanız ve eksilen suyu takviye etmeniz önemlidir. Ayrıca bu kontrol, soğutma sistemindeki olası kaçakları da önceden belirleyip gidermenize yardımcı olacaktır. 

Araçların Motor Suyu Eksilmesi - SMA AUTO

3.Lastik Basınçlarını ve Diş Kalınlıklarını Kontrol Edin

Otomobilinizin lastik basınçlarının doğru ayarlanmış olması çok önemlidir. Olması gerektiğinden yüksek ya da düşük basınca sahip lastikler, otomobilinizin yol tutuşunun düşmesine, hakimiyetinin zorlaşmasına ve lastiklerinizin patlamasına sebep olabilir. Otomobiliniz için üreticinin tavsiye ettiği lastik basıncını kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Aracınızın lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol edip ayarlamak içinse benzin istasyonlarına bu işlem için yerleştirilmiş cihazları kullanabilirsiniz. 

Lastik Diş Derinliği Nasıl Ölçülür? - Nazilli Haberleri | Nazilli Adalet  Gazetesi | Nazilli'nin güncel son dakika haberleri

4.Fren ve Direksiyon Hidroliklerini Kontrol Edin

Otomobiller, fren ve direksiyon gibi kontrol elemanlarının hakimiyeti için hidrolik sistemlerden yararlanırlar. Otomobilinizin frenlerinde kullanılan hidrolik sıvının eksilmesi, fren sertliğini artırabilir ya da onların çalışmamasına neden olarak büyük bir tehlike oluşturabilir. Aynı şekilde direksiyonda kullanılan hidrolik sıvının eksilmesi de direksiyon hakimiyetinizi zorlaştırarak istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, söz konusu iki sıvıyı da düzenli olarak kontrol etmeli ve ideal seviyede kalmalarını sağlamalısınız. 

Fren Hidrolik Yağı Azalması

5.Lastik Yüzeylerini Kontrol Edin

Lastik yüzeyleri ve bu yüzeylerde bulunan olukların durumu, aracınızın zemine ne kadar iyi tutunacağı konusunda belirleyici bir role sahiptir. Aşınmış lastikler, özellikle nemli, kumlu ya da tutunmaya etki eden başka bir faktörün bulunduğu zeminlerde güvenliğinizi tehlikeye atan bir unsura dönüşebilir. Bu nedenle düzenli olarak otomobilinizdeki lastiklerin aşınma derecelerini kontrol edip gereken önlemleri almalısınız. 

Lastikten anlayanlar bakabilir mi? (Çatlak var) | DonanımHaber Forum

6.Lambaları Kontrol Edin

Otomobilinizin farları ve trafikteki diğer araçlarla “konuşmak” için kullanılan sinyal lambalarının durumu da güvenli bir sürüş gerçekleştirmeniz için oldukça önemlidir. Karanlık bir yolda çok kritik olan aydınlatmadan mahrum kalmamak ve trafikteki diğer araçlara ne yapacağınızla ilgili doğru mesajlar vermek için far ve sinyal lambalarınızın doğru çalışıp çalışmadığını mutlaka düzenli olarak kontrol etmelisiniz. 

Pisca-alerta: defeitos mais comuns – Mãos ao Auto

0 Yorum

Yorum Yaz

Sosyal Medyada Paylaş

Gürbaşlar Blog

Yepyeni içerikler ve otomotiv Dünyasının nabzını tutan bilgiler sunuyoruz, blog sayfamızı takip edin.

0216 413 72 00