Direksiyon titremesi neden olur? - GÜRBAŞLAR BLOG

Direksiyon titremesi neden olur?

Otomobilinizi kullanırken direksiyon titreme sorunu neredeyse herkesin başına gelmiştir. bazen sorun sadece bir civatanın sıkıştırılması kadar basit bir şekilde çözülebilecek iken bazen çok daha detaylı olabilir.

Statik ve Dinamik Balans

Tekerlek balansı jant ve lastiğin birbirlerindeki ağırlığın dengelenmesidir. Tekerlek balansı statik ve dinamik olarak ikiye ayrılır. Dinamik ve statik balanssızlık.vibrasyona yol açar.

Statik balans jant ve tekerleğin birbirine uyumudur. Balans cihazında dengelenir. Dinamik balans ise jant tekerlek, porya, aks mili gibi parçaların dengelenmesi amacıyla yapılır. Dinamik balans işlemi tekerlekler araca takılıyken yapılmalı. Ancak ister önden çekiş, ister arkadan itiş araçlarda araç üzeri balans yapılırken diferansiyel ve dişlilerine zarar verilmemesi için tahrik tekerleklerinin aracın motoru çalıştırılarak döndürülmesi sonrası cihaz yardımıyla dinamik balans işlemi yapılabilir. Bu metot ile yapılmayıp tahrik tekerleği tek taraflı kaldırılarak işlem yapılırsa diferansiyel, istavroz kutusu dişlileri kalıcı hasar görebilir. Bu sebepten dolayı dinamik balans profesyonel- uzman kişilerce yapılmalıdır. Sürüş esnasında veya frene bastığınız anda direksiyonda titreme olabilir.

Rot ve Balans Nedir, Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Direksiyonda Titremenin Sebeplerinden Bazıları

Bunun nedeni süspansiyon sistemi, fren sistemi, lastikler ve diğer nedenler olabilir. Başlıca sebeplerine göz atalım.

Bozuk Tekerlek Balans Ayarı

Tekerleklerin dengesini sağlamak için yapılan balans doğru yapılmadıysa ya da jantla lastik balans ayarı bozulduysa araç sağa ya da sola çekme yapabileceği gibi direksiyon titremesi de olabilir.

Rulman Sorunları

Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar (tekerlek bilyaları), aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine ve sağa sola çekmeye neden olur.

Süspansiyon Sistemi Sorunları

Titreyen direksiyonun nedenlerinden biri ve en yaygın olanı, kesinlikle süspansiyon sistemi arızalarıdır. Peki, süspansiyon sisteminde

Direksiyon Neden Titrer?

Fren Sorunları

Frene bastığınız zaman direksiyon titriyorsa burada frenle ilgili bir sorun olduğu söylenebilir. Direksiyon titremesine neden olabilen fren sorunlarıda genellikle aşağıdakilerden biridir.

  • Fren sistemindeki gevşemiş bağlantılar

  • Kötü durumdaki fren diskleri veya kampana

Lastiklerin Ömrünü Tamamlamış Olması

Oto lastiklerinin dişleri aşınmış ve artık kullanım süreleri dolmuşsa bu da direksiyonda titremeye neden olabilir. Acilen oto lastik yenileme yapmak gerekir.

Jantların Eğik Olması

Jantların eğik olması, direksiyon titremesine neden olabilir. Jant eğikliği, göbek boşluk fazlası ve eksenel kaçıklık vibrasyona yol açabilir.

Direksiyon titremesi, sürüş güvenliği açısından büyük bir sorundur ve önlem alınmazsa hem araçta daha büyük sorunlara yol açabilir hem de can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle aracınızda sağa sola çekme veya direksiyonda titreme gibi problemler varsa ihmal etmeyin ve mutlaka aracınızı servise götürün.

0 Yorum

Yorum Yaz

Sosyal Medyada Paylaş

Gürbaşlar Blog

Yepyeni içerikler ve otomotiv Dünyasının nabzını tutan bilgiler sunuyoruz, blog sayfamızı takip edin.

0216 413 72 00