Plaka Değiştirme ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır? - GÜRBAŞLAR BLOG

Plaka Değiştirme ve Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Plaka değişimi ve yenilenmesi ancak mevcutta bir plakaya sahip araç sahipleri için geçerlidir. Sıfır alınacak plakası olmayan araçlar için geçerli değildir. Plaka değişimi bazı koşullar ve şartlar altında yapılabilir, bunun dışındaki kişinin kendi özel isteği veya koşulları sağlamayan durumlarda plaka değişimi yapılamaz. Özel plaka işlemleri bu konun dışındadır. Plakanız kullanılamaz şekilde zarar gördü veya kaybolduğunda plaka yenileme yapılır. Plaka yenileme işlemi plakadaki harf ve numaralar aynı kalacak şekilde tekrar plaka basım işlemidir. 

Plaka değişimini ikinci el araç alımlarında ve ikamet değişikliği yaptığınızda yapabilirsiniz. İkamet değişikliğinde kıstas il bazlı ikamet değişikliklerinde geçerli olmaktadır.

Plaka Değiştirme İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Plaka değiştirme işlemi araç sahiplerinin basit bir şekilde yapılabilecekleri bir işlemdir.  Araç plakası değiştirme işlemi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noterde kişinin plaka değiştirme talebini belirtmesinden sonra plaka değiştirme işlemi için gerekli olan belgelerin teslim edilmesi gerekir. Aracın eski plakasının unutulmaması ve söz konusu belgelerin teslim edilmesin ardından satış devir işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemin ardından araç sahibinin  en yakın Şoförler Odası şubesine gitmeleri ve yeni plakayı bastırmaları ile plaka değiştirme süreci tamamlanır.

Plaka Değiştirme İçin Hangi Belgeler ve Şartlar Gerekli?

  • İkametgah sebebli değişimler için yeni ikametgah adresinin bulunduğu belge

  • Aracın eski plakası

  • Alıcı ile satıcının veya ikametgah değişikliği yapan kişinin nüfus cüzdanın bulunması

  • Noter satışının ardından alınan satış belgeleri

  • Şöförler Odasından alınacak nakil belgesi

  • Aracın MTV borcunun olmaması

  • Aracın muayenesinin geçerli olması

  • Aracın satışına engel olan herhangi bir borç ve rehin durumunun bulunmaması

  • Plaka değiştirme ve yenileme başvurusunun araç sahibi veya kanuni temsilci tarafından yapılması

  • Zorunlu trafik sigortası poliçesinin olması

Bahçelievler Şöförler Odası Plaka Basım Yeri, manufacture of license  plates, İstanbul, Bahçelievler, Bahçelievler Mah., Radyum Sok., 3 — Yandex  Maps

Plaka Değiştirmek İçin Randevu Almak Gerekir Mi?

Araçlarda plaka değişikliği işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülürken değişikliğe gidilip işlemler 2017 yılından beri Türkiye Noterler Birliğine devredilmiştir. Plaka değişimi ve yenileme işlemleri önceden randevu alınmadan noterden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Randevu alınmasına gerek yoktur.

Plaka Değiştirme Ücreti 2024

2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır. Plaka değişikliği ücretinin Şoförler Odası’na ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretler 15 Şubat 2024 tarihinde geçerli olup, değişilik gösterebilir.

Plaka Değişim Süresi Ne Kadardır?

Aracın satış süreci tamamlandıktan sonra plaka değişimini 30 gün içinde yapmanız gerekir. Bir aylık sürede işlem yapmamanız halinde plakanızı değiştirmeniz mümkün olmaz.

 

0 Yorum

Yorum Yaz

Sosyal Medyada Paylaş

Gürbaşlar Blog

Yepyeni içerikler ve otomotiv Dünyasının nabzını tutan bilgiler sunuyoruz, blog sayfamızı takip edin.

0216 413 72 00