Src Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? - GÜRBAŞLAR BLOG

Src Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Ticari araçları kullanmayı hedefleyenlerin sahip olması gereken bir belge olan SRC belgesi, mesleki yeterliliği belgeleyen bir sertifikadır. SRC belgesine sahip olmayan bireyler, ticari amaçla araç kullanma yetkisine sahip olamazlar. Src belgesi alabilmek için, sürücülerin öncelikle bu alanda eğitim almaları gerekmektedir. Eğitimi başarıyla tamamlayan ve yeterliliğini kanıtlayan kişiler, SRC belgesi alma hakkını elde ederler. Bu belge, ticari taşımacılık sektöründe faaliyet göstermek isteyenler için kritik bir gerekliliktir. 

SRC belgesi almak isteyen kişilerin belirli şartları yerine getirmeleri gerekir. Kişilerin SRC belgesi almaya uygun olabilmeleri için öncelikle 26 yaşın üzerinde olmaları gerekir. SRC belgesi almak için ilgili kurum olan Ulaştırma Bakanlığı'na başvuruda bulunulması gerekir. Başvuruda bulunulacak olan SRC belgesi türünün belirlenmesinin ardından kişinin SRC belgesi eğitimini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. 

SRC alma şartları arasında ayrıca bir psikoteknik raporun da sunulması şartı bulunur. Bu rapor, sürücünün fiziksel ve psikolojik sağlığını değerlendirmek amacıyla gereklidir. SRC belgesi almak için bu adımları takip etmek, ticari taşımacılık yapmak isteyen sürücülerin yasal gerekliliklere uygun hareket etmelerini sağlar.

SRC belgesi nedir, kimlere verilir? SRC belgesi olmadan araç kullanılır mı?  SRC'siz araç kullanma cezaları

SRC 1 BELGESİ

Uluslararası yolcu taşımacılığı için verilen SRC 1 belgesi için kişilerin 32 saatlik bir eğitimi başarıyla tamamlamaları şartı aranır. SRC 1 belgesi almaya hak kazanan kişiler otobüs ve minibüs araçlarını ticari amaçlarla uluslararası olarak kullanabilir. SRC 1 belgesinin kişiye sağladığı haklardan yararlanmak için aynı zamanda sürücülerin psikoteknik rapor almaları gerekir. SRC 1 belgesi almak isteyen kişilerin; en az 26 yaşında ve en fazla 65 yaşında olmaları gerekmektedir. SRC belgesi yaş sınırı minibüs şoförleri için 19 olarak uygulanır.  

SRC 2 BELGESİ

Yurtiçi yolcu taşımacılığı amacıyla verilen SRC 2 belgesi; dolmuş, şehir içi ve şehirlerarası otobüs sürücüleri, personel taşımacılığı ya da okul servisi şoförleri ve taksiciler için gerekli bir belgedir. SRC 2 belgesi, Türkiye'de taşımacılık yapan herkesin sahip olması gereken bir belgedir. SRC 1 belgesine sahip olan bir sürücü, SRC 2 belgesine ihtiyaç duymaz. Kısacası SRC 1 belgesini almak için gerekli olan eğitim sürecinden geçmiş olan kişiler SRC 2 belgesi için eğitimden muaf tutulurlar. SRC 1 belgesine sahip olmayan kişilerin ise SRC 2 belgesi alabilmek için 22 saatlik bir eğitimden geçmeleri ve bu eğitimi başarıyla tamamlamaları gerekir. Taşımacılık sektöründe çalışanlar için bu belge, sürücülerin yasal gereksinimlere uygun bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlar ve güvenli bir taşımacılık hizmeti sunmalarına yardımcı olur.

SRC 3 BELGESİ

Uluslararası yük taşımacılığı için gerekli olan SRC 3 belgesi, Türkiye'de ve uluslararası arenada yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan sürücülerin yanı sıra kamyon, çekici ve tır kullanan sürücülerin alması gereken bir belgedir. Ayrıca kamyonet, pikap, panelvan gibi ticari taşıtları kullanan sürücüler de bu önemli belgeyi alabilirler. Sürücülerin işlerini yasal ve güvenli bir şekilde yapabilmeleri için bir zorunluluk olan SRC 3 belgesi, 19 yaşın üzerindeki ve 66 yaşın altındaki kişiler tarafından alınabilir. Bu belge için de SRC 1 ve SRC 2 belgesi gibi kişilerin psikoteknik rapor sunmaları gerekir. 

SRC 4 BELGESİ

Yurtiçi yük taşımacılığı için talep edilen SRC 4 belgesi, SRC 3 belgesinin Türkiye için verilen hali olarak da tanımlanabilir. SRC 3 belgesine sahip olan kişiler, SRC 4 belgesi için gerekli eğitimden muaf tutulurlar. SRC 3 sahibi olmayan kişilerin ise SRC 4 belgesi almak için 28 saatlik bir eğitimi tamamlamaları gerekir. Bu eğitimi başarıyla bitiren kişiler Türkiye içerisinde kargo ve eşya taşımacılığı faaliyetleri gerçekleştirebilir.  

SRC 5 BELGESİ

Tehlikeli madde taşımacılığı için talep edilen SRC 5 belgesi, 19 saatlik bir eğitimin tamamlanması ile verilir ve kişiye tehlikeli mal taşıma hakkı verir. SRC 5 belgesi almak isteyen kişilerin tanker kullanması gereken durumlar varsa, temel eğitime ek olarak 13 saatlik özel bir eğitim almaları da gerekir. Ayrıca, patlayıcı ya da radyoaktif madde taşıyacak olan kişilerin ek olarak 8 saatlik bir eğitimi daha tamamlamaları şart koşulur.

0 Yorum

Yorum Yaz

Sosyal Medyada Paylaş

Gürbaşlar Blog

Yepyeni içerikler ve otomotiv Dünyasının nabzını tutan bilgiler sunuyoruz, blog sayfamızı takip edin.

0216 413 72 00