Yakıt tasarrufu için tavsiyeler - GÜRBAŞLAR BLOG

Yakıt tasarrufu için tavsiyeler

Arabanın daha az yakması için dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Bunlara dikkat ederek ciddi oranda yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz.

  1. Özellikle soğuk havalarda aracınızı ısıtmak için zaman ve yakıt harcamayın. Yaklaşık 30 sn ilk çalıştırma sonrası aracınızı hareket ettirirseniz yakıt tüketimine katkı sağlarsınız. Böylece motorunuz kullanım sırasında daha çabuk ısınacaktır.
  2. Gereksiz gaz pedalı kullanımın yakıt tüketimini artırdığı bir gerçektir. Özellikle aracın hareket ettirilmesinde, gaz pedalına aşırı basmadan ve aracı uygun devirde kullanarak yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  3. Start-stop teknolojisine sahip bir aracınız yoksa, dur-kalk trafiğinde yakıt tüketimini azaltmanın en iyi yolu öndeki araçla takip mesafesini korumaktır. Tampon mesafesini koruyarak dur-kalk sayısını daha az seviyede tutabilirsiniz.
  4. Kırmızı ışıkta beklemek için acele etmenize gerek yok. Kırmızı ışığa yaklaştığınızda gaz pedalını erkenden bırakarak iyi bir zamanlamayla yeşil ışığı yakalayabilirsiniz.
  5. Aracınız düz vites kutulu araç ise; aracı kullanırken daha yüksek vites daha düşük motor devri anlamına gelir. Yakıt verimliliğini artırmak içinse aracı mümkün olduğunca düşük devirlerde kullanmak gerekir.
  6. Motor rölantide çalışıyorken neredeyse çok az yakıt tükettiğinizi düşünüyorsanız yanılırsınız. Rölantide bekleyeceğinize aracınızın motorunu durdurarak gereksiz yakıt tüketimlerinin önüne geçebilirsiniz.
  7. Yakıt tasarrufunun altın kurallarından biri, gereksiz olarak taşınan yüklerdir. Bagajınızdaki gereksiz ağırlıklardan kurtulmak yakıt tasarrufu için iyi bir adım olacaktır. Yakıt alırken depoyu tamamen doldurmak yerine ihtiyacınız kadarını almak da aracınızın daha hafif olmasını sağlayabilir.
  8. Düşük basınçlı lastikler yol ile olan sürtünmeyi arttıracağından yakıt tüketimine olumsuz etki edecektir. Lastik basınçlarını en az 15 günde bir lastik soğuk iken (bir istasyona 2 km’den fazla kullanım ile lastik ısınır, 2 km den az mesafe kat edilerek kontrol edilmelidir) kontrol edip ideal seviyede tutmanız gerekiyor.
  9. Hem klima kullanımı hem de camların aralık olması yakıt tüketimini artıran nedenlerin başındadır. Şehir içinde düşük hızlarda camları, yüksek hızlarda da klimayı açarak bu ikilemden kurtulabilirsiniz.
  10. Yokuş aşağı giderken vitesi boşa alarak yakıt tasarrufu sağlayacağınıza düşünüyorsanız yanılırsınız. Yokuş inişlerinde, aracı devrine uygun bir viteste kullanarak hem yakıt tasarrufu sağlayabilir hem de önemli güvenlik problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Böylece fren balatalarınızı da gereksiz yere kullanmamış olabilirsiniz.
  11. Yakıt tasarrufunda fark elde etmek istiyorsanız aracınızın periyodik bakımlarını mutlaka yaptırmanız gerekir. Motor yağı, filtrelerin ve benzinli araçlarda bujilerin yeniden gözden geçirilmesi hem verimlilik oldukça önemlidir.

Not: Yakıt tüketimini ölçmeden önce günlük Km, Ortalama hız ve ortalama yakıt tüketim değerini sıfırlamanız uygun olacaktır. Gerçek tüketim miktarı için 100 km de kaç litre yakıt tükettiğinizi ölçmeniz gereklidir. Km başına TL hesabı sizi yanıltabilir. Her akaryakıt zam sonrası değerler değişecektir, ancak 100 km de tüketilen litre değişmez ve gerçek miktarı görebilirsiniz.

 

 

0 Yorum

Yorum Yaz

Sosyal Medyada Paylaş

Gürbaşlar Blog

Yepyeni içerikler ve otomotiv Dünyasının nabzını tutan bilgiler sunuyoruz, blog sayfamızı takip edin.

0216 413 72 00